Selkäydinvamma ja koronaviruksen aiheuttama COVID-19

28.05.2020

Italialainen tapausselostus "COVID-19 tsunami: the first case of a spinal cord injury patient in Italy. Righi G, Del Popolo G." on ilmeisesti ensimmäinen julkaistu kuvaus aiheesta. Potilastapaus on 56-vuotias mies, joka sai vuonna 2013 C4-tason (siis hyvin korkea vamma) tetraplegian. Hän sairastui COVID-19 -tautiin, mutta ei saanut kovin vaikeaa taudinkuvaa ja hän toipua suhteellisen nopeasti.

Oireilu alkoi maaliskuussa yöllä oikeastaan vain kuumeella ja seuraavana päivänä hän hakeutui yleislääkärille, joka aloitti potilaalle antibioottikuurin virtsatietulehdusepäilyn (vti) vuoksi. Antibiootti valittiin pari kuukautta aiemmin olleen tulehduksen aiheuttaneen bakteerin perusteella, eikä virtsanäytettä otettu. Kuume kuitenkin jatkui 38-39 asteen välillä ja kahden päivän kuluttua potilas otettiin paikallissairaalaan osastolle hoitoon. Selvää syytä kuumeiluun ei löydetty. Keuhkokuvassa oli kyllä lieviä muutoksia, mutta edelleen epäiltiin vti:ta, minkä vuoksi vaihdettiin antibioottia. Kuumeilu jatkui edelleen ja jälleen kahden päivän kuluttua potilas siirrettiin syv-yksikköön.

Tulotilanteessa potilaalla oli oireina vain kuume ja lievä hengitysvaikeus. Verikokeiden ja nyt havaittujen keuhkokuvamuutosten perusteella alettiin epäilemään virustulehdusta ja nielunäytteestä löytyikin SARS-CoV-2 -virus. Potilas siirrettiin eristykseen infektio-osastolle ja aloitettiin hydroksiklorokiini- ja viruslääkitys sekä lisäksi uusi antibiootti mahdollisen bakteeriperäisen keuhkokuumeen vuoksi. Kahden päivän kuluttua kuumeilu loppui (kestäen yhteensä 10 päivää) ja kolmen päivän jälkeen potilas ei tarvinnut enää hoitoa happiviiksillä. Infektio-osastolla potilas oli viikon, jonka jälkeen hänet kotiutettiin.

Hyvin korkeasta ja kliinisesti täydellisestä vammastaan huolimatta tämä potilas siis selvisi COVID-19 -taudista suhteellisen lievin oirein. Epidemian alkuvaiheessa ja ehkä edelleenkin joissakin sairaaloissa käytetään hoitona hydroksiklorokiinia ja viruslääkkeitä, mutta niiden todellinen teho on ilmeisesti vielä osoittamatta.